SUP: Effektiv træning på vandet

SUP: Effektiv træning på vandet
Carolinaathletesquick-60

Stand Up Paddle er alt fra en rolig naturoplevelse til effektiv træning. Det er en af verdens mest fremstormende idrætter.

Det ser måske stille og roligt ud, men det kan være alt andet end dét. Balancen på boardet er den nøgleingrediens, der gør hyggeturen til idræt, og som aktiverer alle kroppens muskler. Stand Up Paddle, bedre kendt som SUP, er en af verdens mest fremadstormende idrætter, og det er med god grund.

I hvert fald for 43-årige Trine-Cecilia Jensen, der er arkitekt og næstformand i den lokale forening SUPaarhus. Hun er ofte ude på SUP-boardet, der for hende rummer et væld af muligheder, samtidig med at nærkontakten med vandet giver en særlig ro.

“Med SUP kan du både tage de små og rolige ture op ad åen og på søen, men du kan også tage ud på åbent vand, hvor der er mere gang i både bølger og vind, og hvor du bliver mere udfordret på din balance og fysik,” siger Trine-Cecilia Jensen.

Som idræt er SUP i familie med surf, og det stammer da også oprindeligt fra surf-miljøerne omkring Hawaii og Australien. SUP fungerer sådan, at du står på et board med en paddel, som du både bruger til at komme frem og til at navigere med. Essensen er at kunne holde balancen på boardet, og for at kunne det, skal alle musklerne i brug.

SUP er for alle

Selvom sporten primært tiltrækker et yngre publikum, henvender SUP sig til alle aldre og niveauer. Det fortæller Lars Jørgensen, der er idrætskonsulent i DGI Kano & kajak, og som selv har dyrket SUP i omkring tre år.

“Det er en sport for alle. Jeg har haft alt fra børn i 7-års alderen til ældre på 65-70 år med ude på vandet og prøve SUP. Og især de ældre troede ikke, at det var noget for dem, men de endte faktisk med at opdage, at det var rigtig sjovt,” siger Lars Jørgensen.

Med padlen styrer du selv farten og udfordringerne på bordet, og derfor findes SUP også i mange afskygninger. På den måde er SUP som sport, hvad du selv gør det til.

“SUP kan - ligesom det kan være en hyggelig tur på vandet - også være alt fra hård muskeltræning til intens konditionstræning. Der er nogen, der dyrker en yoga-art på SUP, hvor det er roligt og nærmest helt mindfulness-agtigt, fordi man er i kontakt med naturen,” siger Trine-Cecilia Jensen og fortsætter: 

“Men der er også meget god motion i det her med, at du falder i vandet og skal op på boardet igen. Her kommer det nærmest til at minde lidt om Crossfit, hvis du laver øvelser i vandet og på boardet med tempo i,” siger Trine-Cecilia Jensen.

Overvældende interesse

Hun var den 1. februar i år med til at stifte den lokale forening SUPaarhus, hvor de har oplevet stor interesse for sporten. Særligt når de har holdt gratis arrangementer i samarbejde med det kommunale projekt Den Blå Rambla, har opbakningen været overvældende.

“Til de arrangementer har vi haft lange ventelister, fordi vi har været fuldt bookede hver gang. Og nybegynderne bliver tit overraskede over, hvor sjovt det faktisk er. Der er noget leg i det her med, at du er i så tæt kontakt med vandet, men samtidig har du det godt og varmt uanset hvilken sæson, du er ude i, fordi du har våddragten på,” siger Trine-Cecilia Jensen.

Også Lars Jørgensen bekræfter den hype, SUP oplever for tiden.

“SUP var totalt ukendt for bare 3-4 år siden, men i dag er det Danmarks måske hurtigst voksende idræt på vandsiden. Nu ser vi sporten næsten alle steder, så snart der er noget vand,” siger Lars Jørgensen og fortsætter:

“Og samtidig er det en idræt, som ikke kræver, at man er to eller fire personer, ligesom for eksempel badminton gør. SUP kan du dyrke alene, men du kan også gøre det sammen med andre, hvilket giver SUP-udøveren endnu flere muligheder,” siger Lars Jørgensen.

Aktiviteter i SUP Sæby
2022
25
Sep
SUP tur - Den sidste for året (SUP Sæby - For alle)
11:00 - 13:00 søndag 25. sep
Mod Frederikshavn og retur
2022
27
Sep
Træning (SUP Sæby - For alle)
17:30 - 19:00 tirsdag 27. sep
SUP Sæby, Sæby Søbad
2022
29
Sep
Træning (SUP Sæby - For alle)
17:30 - 19:00 torsdag 29. sep
SUP Sæby, Sæby Søbad